Tvarohové knedlíky s meruňkami
Tvarohové knedlíky – ingredience na 2 porce:
250g měkkého tvarohu
1 vejce
90g dětské krupičky (záleží na konzistenci těsta)
špetka soli
6 meruněk
hrst ořechů
2 lžíce javorového sirupu
1 lžíce rumu
2 lžíce ghí
Postup:
Meruňky rozpůlíme a pustíme se do těsta.
Je třeba, aby bylo konzistentní, ale ne příliš tuhé – nejprve smícháme tvaroh a vejce, pak přisypáváme krupičku. Když jsme s těstem spokojeni (lze z něj vytvořit kouli a tu v dlani rozprostřít), koulíme knedlíčky s půlkou meruňky uvnitř.
V hrnci přivedeme vodu k varu, lehce osolíme a knedlíčky vaříme v lehkém bublání, dokud nevyplavou. Pak je propíchneme a necháme chvíli odpočinout.
Nakonec opražíme ořechy (já použila pekany, klidně můžou být i vlašské) na ghí, zakápneme javorovým sirupem a rumem a zkaramelizujeme.
Tvarohové knedlíky naservírujeme na talíř, zakapeme tekutým ghí, nazdobíme ořechy a hurá sníst.
Tvarohové knedlíky jsou plné proteinů
Tvaroh je mléčný výrobek, který vzniká vysrážením mléčné bílkoviny – kaseinu. Může se vyrábět buď z kysaného mléka, nebo z pasterovaného mléka za pomoci malého množství syřidla.
Jeho výroba má dlouholetou tradici a například ajurvédská medicína upřednostňuje konzumaci tvarohu před jogurtem.
Tvaroh podporuje střevní mikroflóru a obsahuje vápník, draslík, vitaminy skupiny B, mimo to je bohatým zdrojem lehce stravitelných bílkovin.
Určitě taky oceníte jeho univerzálnost, co se kuchyně týče. Lze jej používat jak do sladkých, tak slaných pokrmů – hodí se do koláčů a buchet, dezertů, pomazánek a dalších dobrot.
© via pixabay.com
Použité externí odkazy:
Tvaroh [online]. Copyright © 2014 Všechna práva vyhrazena. [cit. 11.07.2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tvaroh/