Kváskové lívance s borůvkami
Kváskové lívance s borůvkami můžu kdykoli a kdekoli.
Teoreticky vzato. Nejlepší jsou s vlastnoručně nasbíranými borůvkami v létě.
Díky kvásku mají lívance specifickou chuť, i těsto jinou konzistenci. Zkuste je a nebudete chtít jiné. I když třeba ty z jáhlové mouky mají taky něco do sebe.
Kváskové lívance s borůvkami – ingredience:
rozkvas (20g žitného kvásku + 100g celozrnné špaldové mouky)
150g hladké mouky manitoby
150ml mléka
1 vajíčko
1 vanilkový třtinový cukr
4 hrsti borůvek
1 lžíce rumu
1 tvaroh
2 lžíce medu
2 lžíce ghí
Postup:
Den před tím, než kváskové lívance budeme připravovat, si zaděláme těsto. Začneme s rozkvasem – oživíme kvásek moukou a necháme ho pořádně pracovat.
Po 6-8hodinách umícháme těsto ze zbylých ingrediencí a necháme do rána v lednici (záleží na teplotě v domě).
Po vyndání z lednice ho ráno necháme cca hodinu kynout a hurá smažit kulaté krasavce na ghí.
Jak si lívance nazdobíte, je čistě na vás. Já využila času kynutí a rozvařila si borůvky s rumem do husté kaše, smíchala tvaroh s medem a pak už jen vrstvila a vrstvila. Výsledek mne uspokojil, nadmíru.
Kvásek
Kvásek je vlastně takový domácí mazlíček, o kterého je třeba pečovat a hýčkat si ho. Když si uděláte svůj vlastní, je to počátek úžasné symbiózy.
Hlavně je to vděčný pomocník při pečení.
Chleba (ach ta vůně, co se rozline domem, když ho vyndáte z trouby), lívance, bábovky, housky, rohlíky, a tak bych mohla jmenovat dál. To všechno si s ním můžete vyrobit.
Poděkují vám nejen strávníci, jelikož chuť kváskového pečiva bez přidaného droždí je nezaměnitelná, ale i vaše střeva.
Dlouhá fermentace mění struktury glutenu, čímž přispívá k jeho stravitelnosti, a zároveň ty potvůrky v kvásku podporují naši střevní mikroflóru.
© Photo by Anshu A on Unsplash
Pokud se vám podaří si kvásek připravit, věřte mi, že si pak společně užijete mnoho zábavných a chutných chvil.
Použité externí odkazy:
Kvásek – péče o kvas [online]. [cit. 2024-03-08]. Dostupné z: https://www.pecempecen.cz/pece-o-kvas