Rostlinné nápoje – jaké existují a jak si je snadno vyrobit i doma
Rostlinné nápoje jsou variantou pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí na laktózu, chtějí si zpestřit jídelníček nebo jsou vegani.
Na trhu je k dostání opravdu velké množství rostlinných nápojů z různých surovin.
Obecně se doporučuje se konzumovat nápoje bez přidaných aditiv jako jsou karageny, guarová guma a další, jelikož tyto látky nepříznivě ovlivňuji naše trávení. Nejlepším složením nápoje je tedy jen vstupní surovina, voda a sůl, případně olej.
© via unsplash.com
Rostlinné nápoje - z čeho se dají připravit
Jako základní potravina pro výrobu rostlinných nápojů mohou být obiloviny, luštěniny nebo ořechy.
Obiloviny
Nápoje vyrobené z obilovin mají vyšší obsah sacharidů a malý podíl tuku a bílkovin.
Co se týče chuťových profilů, každý rostlinný nápoj je odlišný.
Ovesný se hodí do kávy díky své nevýrazné chuti, rýžový je celkem sladký a quinoový neutrální, ale zase bohatý na proteiny.
Existují i další nápoje mimo výše jmenovaných - pohankové, špaldové i jáhlové.
Luštěniny
Sója nebo hrách se hodí kromě nápojů i do jogurtů, a to díky vyššímu obsahu bílkovin. Arašídy zase k výrobě másla.
Ořechy
„Zlato“ ukryté ve skořápce.
Ořechy jsou totiž nutričně velmi bohaté. Můžeme je zařadit mezi tzv. brainfood, jelikož jsou prospěšné pro fungování mozku díky obsahu omega-3 kyselin.
Mimo těch ořechy obsahují taky antioxidanty, vlákninu, minerály, vitamíny i proteiny. Kaloricky jsou vydatné, a bohužel patří mezi alergeny.
No a co s ořechy, když už vás z chroupání bolí zuby? Dělají se z nich oleje, másla i rostlinné nápoje. Skvělé jsou i jako hlavní ingredience do slané či sladké granoly.
Aby se zlepšila využitelnost jejich cenných látek v našem organismu, namočte je, aktivuje se proces klíčení, a snadněji je strávíte. Kontaktem s vodou dojde ke snížení obsahu enzymů v semenech, které znemožňují natrávení a vstřebání ve trávicím ústrojí.
© via unsplash.com
Druhy ořechů:
Vlašské
Obsahují draslík, hořčík, vápník, zinek, měď, selen, mangan, vitamin E, B1, B6, omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny.
Jednou z nich je i kyselina ellagová (taky v malinách, jahodách, brusinkách, pekanových ořeších i granátových jablkách - antioxidační a protinádorové účinky).
Vlašáky tvarem nepřipomínají mozek jen tak pro nic za nic. V kuchyni jsou velmi oblíbené, jak ve slaných, tak sladkých receptech.
Mandle
Jsou bohaté na vitamín E, hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, nenasycené kyseliny i proteiny.
Regulují cukr v krvi.
Lískové
Obsahují vitamín E, hořčík, vápník, železo.
Pistácie
Významný podíl thiaminu a draslíku. Díky své barvě se hodí k dekoraci dezertů i ostatních pokrmů.
Kešu
Jsou bohaté na hořčík, ten pomáhá při revma (vyrábí se z nich víno i pálenka). Ořechy kešu jsou skvělé jsou při výrobě RAW dezertů, jelikož jsou měkké a dobře se mixují, hmota má jemnou a hutnou texturu, vhodnou pro dortovou náplň.
Ořechy
© via unsplash.com
Para
Najdeme v nich vitamíny A, B1, B2, B3, E, D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo.
Dýňová semínka
Jsou bohaté na fosfor, zinek, vitamíny E, A, D, sk. B, draslík, mangan, měď, omega 3 a 6 mastné kyseliny.
Obsahují tryptofan, co léčí nervy a jsou vhodné i při močových problémech.
Dýňový olej je skvělý do salátů.
Slunečnicová semínka
Obsahují vitamin E, B1, B3, B4, vápník a hořčík.
Lněná semínka
Tato semena jsou jedním z nejlepších zdrojů omega 3 mastných kyselin - ty mají protizánětlivý účinek, obsahují lignany – polyfenoly, které mají pozitivní vliv při cukrovce, pomáhají nastolovat hormonální rovnováhu.
Konopná semínka
Jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, vitamíny A, sk. B, C, E, draslík, hořčík, vápník, hořčík, fosfor, zinek, a v neposlední řadě i omega 3 a 6 mastné kyseliny.
Semena
© via unsplash.com
Pekany
Tyto ořechy obsahují vitaminy E, A, B, vápník, hořčík, fosfor, zinek,.
Nachází se v nich taky kyselina elagová - ta má pozitivní vliv na odbourání degenerativních mozkových procesů.
Makadamové
Bohaté na vitamín E, selen, fosfor, vápník, železo.
Piniové
Pochází z chilská borovice.
Významný obsah kyseliny linolové, pinolové, vitaminu B1 a železa.
Využívají se do pest – s bazalkou, s koriandrem a jinými bylinkami.
Jedlé kaštany
Najdeme v nich vitaminy sk. B, E, C, karoten, biotin, draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor i kyselinu pantotenová (proti dně a revmatu).
Chia
Jedná se o semínka šalvěje hispánské.
Tyto minizrnka jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, vápník, železo, mangan, fosfor, zinek, vitamin B, E, A.
Chia
jsou známé jsou hydrofilní vlastností - vážou na sebe vodu, to může vést ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů, tudíž je třeba dát si pozor na zkonzumované množství (max 15g).
Skvěle se hodí do snídaňových receptů.
Mák
Jedná se o olejninu, která obsahuje alkaloidy – kodein (sedativum), morfin v opiu - bílé mléko z nezralých makovic je jeho významný zdroj.
Mák jako takový je bohatý na vápník, zinek a železo.
Olej v makovém semeni obsahuje nejvíce kyseliny linolové ze všech běžně pěstovaných rostlin - kyselina linolová (PUFA) patří do skupiny omega-6 esenciálních mastných kyselin.
Semena
© via unsplash.com
Arašídy vypadají jako ořechy, ale ve skutečnosti se jedná o lušteninu.
Obsahují vitamín E, hořčík, selen, zinek, kyselinu listovou, niacin, thiamin, mimo toho i resveratrol - antioxidant, co najdeme i v hroznovém víně. Arašídy jsou velmi bohaté na proteiny.
Zkuste je přidat do smoothie. Nebo na křupavý krajíc - kváskový chléb s arašídovým máslem a opečeným banánem je top.
© via unsplash.com
Ořechová másla
Z ořechů si můžete vyrobit i máslo – taková domácí nutella na ranních palačinkách, no, kdo by odolal.
Doporučuji ořechy mírně opražit pro zvýraznění chuti, pak je nasypeme do mixéru a mixujeme, dokud nezískáme jemnou texturu. Hotové máslo je třeba skladovat v lednici a vydrží 14 dní. Pokud chceme nutellu, dochutíme lískooříškové máslo kakaem a datlemi.
Na výrobu másel se hodí kešu, arašídy, pistácie, mandle i lískové ořechy.
Využijete ho na palačinkách, lívancích, sladkých toastech, smoothies, ranních bowls a granole.
© via unsplash.com
Rostlinné nápoje - jak na ně v domácích podmínkách
Domácí příprava rostlinných nápojů je nejzdravější variantou, a je velmi snadná.
Potřebujeme mixér, vhodné sítko či plátno a samozřejmě vstupní surovinu.
Obecný postup je zalít 100 gramů obilnin, semínek či ořechů zhruba 0,7 litrem studené vody (případně méně, pokud chcete konzistenci hustější), a nechat je několik hodin namáčet.
Tím dojde k uvolnění látek zahajujích klíčení a štěpení složitějších látek na jednodušší, lépe stravitelné.
Vodu následně slijeme vylejeme a doplníme čerstvou – na váhu 100g je třeba cca 0,5 l, poté vše umixujeme se špetkou soli.
Nápoj můžete osladit agáve nebo datlemi. Posledním krokem je slití mixované tekutiny přes sítko do sklenice. V lednici vydrží asi 3 dny.
© via unsplash.com
© via unsplash.com
Nejpoužívanějšími ořechy pro přípravu nápojů jsou konopná semínka, kešu, mandle, lískové oříšky, mák, vlašské ořechy i kokos.
- Konopný nápoj je bohatý na esenciální aminokyseliny, omega 3 i 6 a minerály.
- Mandlový nápoj působí zásaditě, je dobrý při překyselení organismu a bohatý na draslík, vápník a fosfor.
- Kokosový nápoj je skvělý do dezertů i polévek, nebo kari, má vyšší podíl tuku než ostatní nápoje.
- Makový nápoj má specifickou chuť a vysoký obsah vápníku, hodí se na pečení dezertů.
- Nápoj z kešu ořechů se do smoothie a raw dobrot díky své neutrální chuti.
Mandlový nápoj
© via unsplash.com
Osobně preferuji přípravu jídla doma, a pokud si můžu vyrobit ořechové máslo nebo rostlinný nápoj, neváhám. Vím, z čeho to vyrobím a nepoužívám přídavné látky.
Vyzkoušejte to taky!
Použité externí odkazy:
Příprava rostlinných nápojů – Superkvašáci. [online]. Dostupné z: https://superkvasaci.cz/jediny-kompletni-navod-na-rostlinna-mleka-ktery-potrebujete-ve-3-krocich/
Rostlinná mléka [online]. Dostupné z: https://www.vegmania.cz/clanky/rostlinna-mleka-plna-vitaminu-mineralu-zdravi/
Kešu ořechy [online]. Dostupné z: https://www.prazskypatriot.cz/marmelada-dzus-palenka-kesu-neni-jen-orisek-jak-ho-zname-u-nas/