Lehké globální chutě
Lehký start i konec

Objevte lehké globální chutě ve vaší kuchyni

Hledáte inspiraci pro nové a chutné recepty?
Globální chutě přinášejí rozmanitost, exotické ingredience a jedinečné kombinace, které promění vaření v gurmánský zážitek. Od voňavé thajské polévky až po osvěžující mangové tacos – objevte recepty, které rozmazlí vaše chuťové pohárky.

Thajská polévka s krevetami a hlívovými plackami

Tato aromatická thajská polévka je ideálním pokrmem pro chladné dny. Kombinuje exotická koření s jemnou chutí kokosového mléka.

Ingredience:

Krevety (oloupané a očištěné)

Kokosové mléko

Lemongrass

Kafrové limetkové listy

Kurkuma

Chilli

Čerstvý zázvor

Limetová šťáva

Hlíva ústřičná (na placky)

Rýžová mouka

Čerstvý koriandr

Vejce

Sůl

Ghí

Postup:

Na rozehřátém ghí krátce orestujte citronovou trávu a zázvor. Přidejte kokosové mléko, limetkové listy, kurkumu a chilli. Přiveďte k varu, a pak vmíchejte krevety. 

Na placky smíchejte hlívu s rýžovou moukou, vejcem a špetkou soli. Osmahněte je na ghí do křupava.  

Polévku dochuťte, podávejte s čerstvým koriandrem a plackami.

Krevety hlíva
Thajská polévka

Plněné avokádo s quinou a zeleninou

Energií nabitý, přesto lehký pokrm spojující krémové avokádo, výživnou quinou a barevnou zeleninu.

Ingredience:

Zralé avokádo

Uvařená quinoa

Mrkev

Červená cibule

Dýňová semena

Olivový olej

Citronová šťáva

Sůl a pepř

Plněné avokádo quinoa

Postup:

Rozpulte avokádo a odstraňte pecku.

Smíchejte quinou, strouhanou mrkev a cibuli. Přidejte avokádo, olivový olej a citronovou šťávu, dochuťte.

Naplňte avokádové půlky a posypte dýňovými semeny.

Tofu pasta s restovanou zeleninou

Pokud vás hummus přestal bavit, zkuste tofu pastu, její jemná chuť díky avokádu vás překvapí.

Ingredience:

Tofu

Avokádo

Cuketa

Mrkev

Olivový olej

Limetová šťáva

Sůl a pepř

Dýňová semena

Tofu pasta

Postup:

Rozmixujte tofu s avokádem, olejem a limetovou šťávou. Orestujte mrkev a cuketu nakrájené na plátky.

Podávejte s praženými dýňovými semeny a olivovým olejem.

Krevetové tacos s koriandrem a mangem

Tato mexická pochoutka přináší kombinaci sweet and sour chutí.

Ingredience:

Krevety

Kukuřičné tortilly

Čerstvý koriandr

Mango

Avokádo

Červená cibule

Jalapeño

Limetová šťáva

Olivový olej

Krevety tacos

Postup:

Opečte krevety na olivovém oleji.

Smíchejte mango, avokádo, koriandr, cibuli a jalapeño. Pokapejte limetovou šťávou.

Nakonec promíchejte krevety se směsí manga a servírujte jako tacos.

Restované cukety s avokádovou salsou

Lehká příloha nebo vegetariánský hlavní pokrm vás překvapí svěží chutí.

Ingredience:

Cuketa

Olivový olej

Avokádo

Řecký jogurt

Limetová šťáva

Pistácie

Sušená rajčata

Čerstvý tymián

Restované cukety

Postup:

Orestujte cuketu nakrájenou na tenké plátky na olivovém oleji do zlatova.

Rozmixujte avokádo, jogurt, limetovou šťávu, pistácie, sušená rajčata a tymián do pasty.

Cuketové plátky podávejte s avokádovou salsou a tymiánem.

Avokáda

© Pixabay

Lehký oběd nebo večeře snadno, a hlavně chutně!

Vyzkoušejte některý z těchto receptů (nebo všechny) a rozšiřte svůj kulinářský repertoár! Tyto pokrmy jsou jednoduché, zdravé a přinesou do vaší kuchyně svěžest i exotiku. Užijte si vaření a ochutnávejte svět!

 

Použité externí odkazy:

Lemongrass [online]. Copyright © 2025 [cit. 04.02.2025]. Dostupné z: https://www.denik.cz/gastronomie/citronela-je-doma-v-kazde-kuchyni-citronova-trava-lemongrass-20180827.html