RibEye steak s karamelizovanými ředkvičkami
Maso v hlavní roli

Ribeye steak s karamelizovanými ředkvičkami a fermentovaným hořčičným semínkem

Ribeye steak s karamelizovanými ředkvičkami a fermentovaným hořčičným semínkem je originální kombinací chutí.
Šťavnaté maso, nasládlá chuť ředkviček a pikantní hořčičné semínko vás mile překvapí.

Ribeye steak najdete v části vysokého roštěnce. Maso je charakteristické svým tukovým mramorováním, což mu propůjčuje křehkost i kýženou chuť.

Ribeye steak – ingredience na 2 porce:

230g ribeye steak

1 svazek ředkviček

3 lžíce fermentovaného hořčičného semínka

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu

20ml šťávy z limety

3 snítky tymiánu

sůl

pepř

Tymián

© via unsplash.com

Postup:

Nejprve si pohrajeme s masem.
Přeci jen si zaslouží péči, aby ten výsledný gurmánský zážitek stál za to.

Maso necháme temperovat na pokojovou teplotu, poté ho omyjeme a usušíme a rozpálíme pánev. Do masa vetřeme olej z obou stran.

Steak vložíme na pánev a opečeme z obou stran cca 2 min – čas je třeba zohlednit vůči tloušťce masa (každý 1 cm masa potřebuje asi 1 min opékání).

Následně můžeme steak nechat v troubě dojít s kouskem másla na vrchu. Pak ho nechte zabalený v alobalu ještě odpočívat, osolte a opepřete.

Doba úpravy závisí na požadovaném stupni propečenosti steaku obecně platí tyto údaje:
Rare: 2–3 min
Medium: 5–6 min
Well done: 8–10 min

V mezičase odpočinku masa se pustíme do ředkviček.

Nakrájíme je na půlměsíčky a promícháme s marinádou z medu, soli, pepře, limetové šťávy a oleje. Na pánvi je restujeme až marináda mírně zkaramelizuje a zredukuje se. Nakonec přidáme snítky tymiánu.

Finále je tady. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme s ředkvičkami a hořčičným semínkem.

Hovězí maso

Hovězí maso je řadí k masům červeným, které nejsou z hlediska dlouhodobé a časté konzumace doporučovány.
Na druhou stranu já zastávám názor, že kvalitní maso do našeho jídelníčku čas od času patří. Především pro vývoj dětí je důležité zajistit pestrost přijímaných potravin. I když etické hledisko zabíjení zvířat je velmi důležité brát v potaz.

Rozhodnutí jíst nebo nejíst maso je na každém z nás. 

RibEye steak

© via pixabay.com

Tento typ masa obsahuje vysoký podíl železa i bílkovin, které tělo zpracovává lépe než z rostlin. Železo je esenciálním prvkem – ovlivňuje krvetvorbu, imunitu a mnoho dalších tělních procesů.

V mase obecně najdeme vitaminy skupiny B, jenž ovlivňují nervový systém. Hovězí je bohaté na kreatin, jenž je důležitý pro svaly, dále také karnitin, co podporuje metabolismus tuků.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou brukvovitou zeleninou, jež se používají i v čínské medicíně. Pomáhají i v boji s kvasinkovými infekcemi díky protiplísňovému proteinu. Najdeme v nich chemické sloučeniny glukosinolát a isothiokyanát, které mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, podporují přirozenou detoxikaci ledvin a jater. Nadměrná konzumace hořčičných glykosidů ale negativně ovlivňuje vstřebávání jodu.

Ředkvičky

© via pixabay.com

Fermentace

Fermentace nebo kvašení je proces přeměny potravin nebo jiných látek díky působení bakteriálních a kvasinkových enzymů na látky jednodušší.
Díky tomu se zvyšuje úroveň stravitelnosti výsledné potraviny.
Proces zapříčiní i zakonzervování suroviny díky vznikajícímu alkoholu, kyseliny mléčné či octové. Samozřejmě se fermentace podepíše i na chuti – kvašené produkty mají opravdu nezaměnitelné aroma. 

Kvašené potraviny jsou bohaté na laktobacily – mikroorganismy, které podporují trávení a působí jako ochranný štít našeho imunitního systému.

Tento způsob konzervace potravin se využívá už po staletí – kysané zelí, kimchi, kvašáky, kváskové pečivo, a tak bych mohla pokračovat ještě dalších x řádků. Fermentace se využívá i při výrobě alkoholických nápojů – nebylo by vína, destilátů ani cideru. A řekla bych, že na tento způsob se přišlo zcela náhodou, jako na většinu nesmrtelných lidských „objevů“. Ovšem díky za to!

Fermentace

© via unsplash.com

Použité externí odkazy:

Nejlepší hovězí maso na steak – Český steak Polička. České hovězí maso na steak od farmáře – Český steak Polička [online]. Copyright © 2020 MASO UZENINY POLIČKA a.s. Všechna práva vyhrazena. Veškeré zobrazené fotografie jsou chráněny autorským zákonem [cit. 26.11.2022]. Dostupné z: https://ceskysteak.cz/ceske-steaky/

Léčivé potraviny: Hovězí maso. Spektrum zdraví: přírodní léčba, lunární kalendář [online]. Copyright © 2008 [cit. 26.11.2022]. Dostupné z: https://www.spektrumzdravi.cz/lecive-potraviny/hovezi-maso

Ředkvičky pro zdraví: co obsahují a jak je sázet a pěstovat – Vitalia.cz. Vitalia.cz – největší server o zdraví [online]. Copyright © 1997 [cit. 26.11.2022]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/clanky/redkvicky-pro-zdravi-recepty-a-pestovani/

Fermentace potravin zlepšuje chuť, stravitelnost i imunitu. Vegmania.cz – váš průvodce rostlinnou stravou [online]. Copyright © Vegmania.cz 2012 [cit. 26.11.2022]. Dostupné z: https://www.vegmania.cz/clanky/fermentace/