Pohanková kaše s mákem a jablky
Pohanková kaše s mákem a jablky po ránu zahřeje a dodá mnoho výživných látek.
Pohanka má specifickou chuť, ale ta se dá změnit skořicí, medem nebo bylinkami. Já bych ji klidně zařadila mezi superpotraviny. Působí zásadotvorně, takže pomáhá při překyselení organismu. Můžete si ji připravit na slano jako přílohu či pohankoto, anebo na sladko – jako je třeba tato pohanková kaše, kterou mi vařívala moje babička. A jak na ni? Pročtěte si jednoduchý staročeský recept.
Ingredience na 1 porci:
50g pohanky
½ jablka
1 lžíce medu
2 lžičky máku
špetka skořice
Postup:
Pohanku si můžete den předem namočit do vody (zkrátí se doba vaření). Jestliže máte lámanku, stačí ji k uvaření tak 10 minut. Do měkka uvařenou pohanku dejte do misky, posypte mákem, skořicí a polijte medem. Na vrch poskládejte na plátky nebo kostky nakrájené jablko.
Jednoduchý a zdravý pokrm jako za starých časů, kdy lidé vařili z toho, co zrovna rostlo nebo měli doma ve spíži.
Co vše najdete v pohance a máku?
Pohanka je bezlepková obilovina s vysokým glykemickým indexem i obsahem bílkovin. Obsahuje vitamin B, E, vápník, zinek, fosfor, hořčík, draslík, železo a aminokyseliny. Je ceněná díky vysokému podílu rutinu (vitaminu P), který přispívá k pružnosti cév, působí proti vzniku křečových žil a snižuje krvácivost.
Mák je olejnina, známá hlavně v souvislosti s opiem, ale nebojte se, tahle kaše Vás nezdroguje. Běžně dostupný mák má minimální obsah alkaloidů. Vápník, zinek a železo jsou důležité látky, které v něm najdete. Mimo to obsahuje ještě kyselinu linolovou, která patří mezi omega 6 mastné kyseliny.
Jablko, med a skořice kaši příjemně dosladí a dají takovou podzimní příchuť. Už se taky těšíte, až Vám tahle pohanková kaše provoní kuchyň?
Použité externí odkazy:
Pohanka | Jíme Jinak. Jíme Jinak | recepty a životní styl [online]. Copyright © 2011 [cit. 23.03.2021]. Dostupné z: https://www.jimejinak.cz/co-je-pohanka/